Translate

Mein Bild
Mitglied Vereingung zur Verteigung der Menschenrechte im Iran VVMIran e.V. عضو کانون دفاع حقوق بشر در ایران و شبکه مدافعین حقوق بشر ایران

Dieses Blog durchsuchen

اخبار نقض حقوق بشر در ایران Nachrichten über Menschenrechtsverletzungen im Iran

31.12.2024

-

 چچیلیا سالا، روزنامه‌ نگار ایتالیایی روزنامه‌ ایل فوگلیووکورا مدیا توسط نیروهای جمهوری اسلامی ایران در تهران بازداشت و به نوشته‌ رسانه‌های ایتالیا به سلول انفرادی زندان اوین تهران منتقل شده است.

قانون اساسی :
اصل ۲۲-رعایت حقوق ذاتی و شهروندی
اصل ۲۴-حق ازادی قلم و بیان
اصل ۳۲-عدم توقیف،حبس،تبعید غیر قانونی
اصل ۳۴-رعایت حقوق انسانی توسط قانون (https://bashariyat.org/?page_id=13181)
اعلامیه جهانی حقوق بشر: 
ماده ۸- رعایت حقوق انسانی توسط قانون
ماده ۹- عدم توقیف، حبس یا تبعید غیر قانونی
ماده ۱۹-حق ازادی بیان
ماده ۲۲-حق امنیت اجتماعی فرهنگی مالی (https://bashariyat.org/?page_id=183)

28.12.2024

-

 گزارش سالانه ۲۰۲۴ نهاد آمار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، حاکی از ثبت ۱۵۷ گزارش نقض حقوق در رسته رواداری و آزادی های مذهبی است. 

در رسته حقوق اقلیت های مذهبی و دینی، بهائیان با ۶۷.۵۴% سهم از گزارشات در صدر دیده بانی گزارشگران حقوق بشر قرار گرفت و به ترتیب اهل سنت با ۱۳.۰۴%، مسیحیت با ۹.۲۸%، سایر مذاهب با ۸.۹۹%، اهل حق با ۰.۵۸% و دراویش با ۰.۵۸% در رده بندیهای بعدی دیده بانی قرار گرفتند.

-

 بازداشت یک روزنامه‌نگار زن ایتالیایی در تهران...

 وزارت خارجه ایتالیا از بازداشت یک روزنامه‌ نگار زن ایتالیایی به نام #چچیلیا_سالا، در تهران خبر داد. این روزنامه نگار در تاریخ ۲۹ آذر بازداشت شده است.

-

گزارش و آمار نقض حقوق زندانیان در سال ۲۰۲۴ میلادی

۱۲۴۸ گزارش گردآوری شد که بیشترین تعداد گزارشات نقض حقوق در این حوزه در ماه فورریه منتشر شده است. بر اساس این گزارشات جمعاً ۱۵ مورد ضرب و شتم زندانیان، ۳۹۷ مورد عدم رسیدگی یا محرومیت از خدمات پزشکی زندانیان و بازداشت شدگان، ۲۵۸ مورد انتقال غیرقانونی زندانی به سلول انفرادی، ۶۱ مورد اقدام به اعتصاب غذای زندانیان و بازداشت شدگان، ۳۱ مورد انتقال اجباری یا تبعید زندانیان، ۴۳۵ مورد تهدید و اعمال فشار به زندانی، ۱۴۱ مورد جلوگیری از ملاقـات بـا زندانی ثبت شده است.


همچنین در این بازه زمانی ۱۸ مورد شکنجه روحی و فیزیکی قرار گرفتند، چهار زندانی بر اثر بیماری جان خود را از دست دادند، ۲۲ زندانی دست به خودکشی یا خود سوزی زدند و هفت زندانی به قتل رسیدند.


از سوی دیگر گزارشات ۱۵۵ مورد عدم دسترسی به وکیل، ۷۷۷ مورد نگهداری زندانی در محیط نامناسب، ۲۸ مورد اعتراف گیری، ۸ مورد ممنوعیت هواخوری، ۳ مورد محرومیت از رسانه و کتاب، ۷۹ مورد عدم تفکیک جرایم زندانی، ۳ مورد عدم تفکیک متهم از محکوم، ۴ مورد استفاده از دستنبد یا پابند برای زندانی، ۱۲۹ مورد محرومیت از مرخصی استعلاجی و ۱۲۴ مورد محرومیت از حق تماس گردآوری شده است.

26.12.2024

-

 روزنامه شرق در گزارشی به تداوم مسدودیت سیم‌کارت برخی از  روزنامه‌نگاران و فعالان فضای مجازی پرداخته است؛ محدودیتی که طی ماه‌های اخیر، بدون اطلاع قبلی آنها و با دستور نهادهای امنیتی اعمال شده است.

این اقدام، امور روزمره روزنامه‌نگاران و فعالان مذکور را با چالش‌های جدی مواجه کرده است. کارشناسان حقوقی با استناد به اصول قانون اساسی ایران، این‌گونه اعمال را فاقد وجاهت قانونی دانسته و آن را نقض آشکار حریم خصوصی و حقوق اساسی روزنامه‌نگاران ارزیابی کرده‌اند.

-

 نقض حقوق زندانیان؛ گزارشی از بند ۵ زندان شیبان اهواز و اسامی ساکنان آن

 دست‌کم ۷۵ زندانی سیاسی و عقیدتی در بند پنج #زندان_شیبان_اهواز نگهداری می‌شوند و دوران محکومیت خود را در شرایطی سپری می‌کنند که اصل تفکیک جرائم رعایت نشده و از خدمات پزشکی و بهداشتی مناسب محروم هستند. به‌تازگی، زندانیان جرائم خشن نیز به این بند منتقل شده‌اند. این گزارش ضمن اشاره به اسامی #زندانیان ساکن در این بند، به برخی از مشکلات متعدد آنان از جمله وضعیت بهداشتی نامناسب و خرابی سیستم گرمایشی پرداخته است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، دستکم ۷۵ زندانی سیاسی و عقیدتی در بند پنج زندان شیبان اهواز بدون رعایت اصل تفکیک جرایم نگهداری می‌شوند. در بند پنج زندان شیبان اهواز، #زندانیان_سیاسی_و_عقیدتی نگهداری می‌شوند. با این حال، اخیراً تعدادی از زندانیان متهم به جرایم خشن از سایر بندها به این بخش منتقل شده‌اند. برخی از خانواده‌های این زندانیان به هرانا گفته‌اند که مسئولان زندان مدعی هستند این انتقال با هدف تنبیه زندانیان جرایم خشن انجام شده است. با این حال، زندانیان سیاسی و عقیدتی که نسبت به این وضعیت اعتراض کرده‌اند، با تهدید به انتقال به سلول انفرادی یا تبعید به زندان‌های مناطق دورافتاده روبه‌رو شده‌اند. این زندانیان علاوه بر عدم رعایت اصل تفکیک جرائم، با مسائل متعددی از جمله مشکلات پزشکی، نبود شرایط بهداشتی مناسب و معیوب بودن سیستم گرمایشی مواجه هستند. گزارش پیش رو به گوشه‌ای از این چالش‌ها و اسامی آنها پرداخته شده است.

24.12.2024

-

دیدار اعضای کمیته حقیقت یاب سازمان ملل متحد با آسیب دیدگان و شاهدان سرکوب اعتراضات سال 1401 در ایران در شهر مونیخ آلمان.

«به رسمیت شناختن تمامی هویت‌ها اعم از هویت‌های جنسی و اتنیکی و تمامی هویت‌هایی که داخل ایران است از مقدمات برقراری عدالت است. و همچنین مجازات عاملان جنایت‌های نقض فاحش حقوق بشر که کمیته مستندسازی کرده است. این‌ها در حکومت فعلی ایران امکان‌پذیر نخواهد بود و برای گام اول برقراری عدالت، جمهوری اسلامی برود.»‌
سینا یوسفی، وکیل دادگستری یکی دیگر از حاضران در نشست مونیخ، میان اعضای کمیته حقیقت‌یاب و دست‌کم ۵۰ آسیب‌دیده جنبش «زن، زندگی، آزادی» بود که درباره چگونگی برقراری عدالت و تعریف از قربانی پرداخت. او می‌گوید: «همه مردم ایران قربانی هستند.»

-

 روزنامه اعتماد در گزارشی اعلام کرد که طی ۹ ماه اخیر، ۱۶ کشور به اتباع خود توصیه کرده‌اند به ایران سفر نکنند یا این کشور را ترک کنند. 

این هشدارها به دلایلی همچون بازداشت اتباع دو تابعیتی، محدودیت‌های شدید اجتماعی و سیاسی، ناامنی، تنش‌های منطقه‌ای و قوانین سختگیرانه مذهبی و اجتماعی صادر شده است. گفته میشود که کاهش ورود گردشگران خارجی، تعطیلی هزاران آژانس مسافرتی و رکود کامل #صنعت_گردشگری، از پیامدهای این شرایط بوده است.

18.12.2024

-

راحله راحمی‌پور، زندانی و فعال مدنی ۷۲ ساله که از بیماری‌های متعددی از جمله تومور مغزی و تالاسمی مینور رنج می‌برد، با شرایط جسمی نامناسب در زندان اوین نگهداری می‌شود. 

این در حالی است که با وجود تایید پزشکی قانونی درباره وخامت وضعیت جسمانی او و تأکید بر نیاز فوری به درمان در خارج از زندان، وی همچنان از اعزام به مراکز درمانی یا برخورداری از آزادی مشروط محروم مانده است.
یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این فعال مدنی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “خانم راحمی‌پور به دلیل کهولت سن از بیماری قلبی رنج می‌برد و به بیماری‌های متعددی از جمله تومور مغزی با وضعیت وخیم و نگران‌کننده، فشار خون، دیابت، درد مفاصل و آب مروارید مبتلا است. پیش‌تر، پزشکی قانونی عدم تحمل کیفر ایشان را تایید و اعلام کرده بود که ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ ﻣﺤﯿﻂ ﭘﺮتنش موجب تشدید وضعیت بیماری خواهد شد و او به درمان فوری در خارج از زندان نیاز دارند. با این حال، او همچنان از رسیدگی تخصصی پزشکی و اعزام به مراکز درمانی محروم مانده است.” به گفته این منبع مطلع، “خانم راحمی پور به دلیل همراهی اش با سایر زندانیان در اعتراضات داخل بند، عاملی شده تا مسئولان با بی‌توجهی به حقوق قانونی‌اش از پیگیری پرونده‌اش خودداری کنند. دادستانی صراحتاً به او اعلام کرده است که به دلیل حضور در اعتراضات داخل بند، هیچ اقدامی برای او انجام نخواهد داد. در حالی که خانم راحمی‌پور تنها خواهان حقوق قانونی خود، از جمله اعزام به مراکز درمانی و اجرای توصیه‌های پزشکی قانونی، است.”

-

 مولوی عبدالحمید اسماعیل‌ زهی، امام جمعه اهل سنت شهر زاهدان، در واکنش به افزایش چشمگیر اعدام‌های اخیر در ایران، به‌ ویژه در میان شهروندان بلوچ و کرد سنی مذهب ، ابراز نگرانی کرد. 

آقای مولوی در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، از بی‌توجهی مسوولان به درخواست‌های مکرر برای توقف اجرای حکم اعدام انتقاد کرده و این روند را نگران‌کننده توصیف کرد.

17.12.2024

-

 جمعی از جامعه شناسان خواهان لغو فوری "شبه قانون حجاب و عفاف اجباری" شدند

 (https://p.dw.com/p/4oEam) 

نزدیک به ۱۰۰ جامعه‌شناس و پژوهشگر اجتماعی در ایران با صدور بیانیه‌ای ضمن اعتراض به مصوبه "حجاب و عفاف" آن را "ناقض حقوق فردی و اجتماعی شهروندان به‌ویژه زنان" دانسته و خواستار لغو فوری آن و پایان دادن به سیاست‌های "تبعیض‌آمیز و مزاحمت" تحت پوشش قانون شدند.

شماری از جامعه‌شناسان و فعالان امور اجتماعی با امضای این بیانیه‌ مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی برای ترویج حجاب اجباری را "شبه قانونی" خواندند که حقوق انسانی شهروندان را محدود و موجب ناامنی و تبعیض انسانی افراد علیه زنان می‌شود.

در این بیانیه که با امضای جامعه‌شناسان و پژوهشگران حوزه اجتماعی از جمله احمد بخارایی، عمادالدین باقی، شیرین احمدنیا، ژاله شادی‌طلب و سعید معیدفر انتشار یافته است، تأکید شده که نتیجه اجرای چنین مصوبه‌ای "عادی سازی خشونت، ناامنی زیستی، نابرابری، رویکرد امنیتی و کنترل‌گری شهروندان به‌ویژه زنان ایران است." این جامعه شناسان قاطعانه خواستار "ابطال و لغو این فرمان و همچنین پایان دادن به استمرار تبعیض و مزاحمت نسبت به خانواده‌های این سرزمین به ویژه زنان جامعه در پوشش قانون" شدند و آن را "فاقد اعتبار قانونی" اعلام کردند.


-

 کارشناسان سازمان ملل در بیانیه‌ای قانون جدید «عفاف و حجاب» در ایران را نقض جدی حقوق زنان و ابزاری برای تشدید کنترل بر بدن آنان توصیف کردند.

 این کارشناسان هشدار دادند که اجرای این قانون، به سرکوب بیشتر آزادی‌های زنان و دختران منجر شده و خواستار لغو فوری آن شدند؛ آنها از دولت ایران خواستند که به تعهدات بین‌المللی خود در قبال حقوق بشر پایبند باشد و از نقض سیستماتیک حقوق شهروندان دست بردارد.

-

خانم پرستو احمدی خواننده ، احسان بیرق دار و سهیل فقیه نصیری بازداشت شدند


پرستواحمدی، خواننده، احسان_بیرق_دار، نوازنده پیانو وسهیل_فقیه_نصیری، نوازنده گیتار الکتریک، به دلیل مشارکت در آنچه به عنوان یک «کنسرت فرضی» شناخته شده است، بازداشت شدند. این بازداشت‌ها در استان مازندران و شهر تهران صورت گرفته است. چندی پیش، خانم احمدی به همراه گروهی از نوازندگان، کنسرتی نمادین و بدون تماشاگر برگزار کرد که به‌صورت زنده از صفحه یوتیوب او پخش شد. انتشار این ویدیو منجر به تشکیل پرونده قضائی علیه آنها شد.

12.12.2024

-

 بیش از ۵۰۰۰ زن کارمند دولت و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های کشور، با نگارش نامه‌ای خطاب به رئیس مجلس شورای اسلامی و معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهور، نسبت به تبعیض‌های جنسیتی در پرداخت حقوق و مزایا اعتراض کردند.

امضاکنندگان این نامه ضمن انتقاد از قوانینی که از چندین سال پیش تاکنون علیه زنان متاهل کارمند و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها اعمال شده است، خواستار اصلاح فوری این نابرابری‌ها شدند. آن‌ها مواردی همچون عدم پرداخت حق عائله‌مندی و اولاد، تبعیض در پرداخت‌های رفاهی، عدم برخورداری فرزندان زنان کارمند متوفی از حقوق وظیفه و مستمری بازنشستگی و همچنین تبعیض در ارائه تسهیلات از سوی سازمان‌ها را نمونه‌هایی آشکار از این بی‌عدالتی‌ها برشمردند.


قانون اساسی :

اصل ۲۱-حقوق زنان

اصل ۲۲-رعایت حقوق ذاتی و شهروندی

اصل  ۲۸-حق امنیت کار

اصل ۳۴-رعایت حقوق انسانی توسط قانون (https://bashariyat.org/?page_id=13181)


اعلامیه جهانی حقوق بشر:

 ماده ۲- عدم تبعیض

ماده ۸-رعایت حقوق انسانی توسط قانون 

ماده ۲۲-حق امنیت اجتماعی فرهنگی مالی

ماده ۲۳- حق امنیت کار

کانون دفاع از حقوق بشر در ایران (https://bashariyat.org/?page_id=183) 

10.12.2024

-

 در هشت ماه نخست سال جاری، ۴۵۰۰ پزشک و پرستار، برای مهاجرت اقدام کرده و از کشور خارج شده‌اند. 

سال گذشته نیز ۷۰۰۰ نفر از کادر درمان، شامل #پزشکان و #پرستاران، برنامه مشابهی برای مهاجرت داشتند. آلمان، ایتالیا، کانادا و کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند عمان، امارات و قطر از جمله مقاصد اصلی این مهاجران بوده‌اند. بر اساس آمار تأییدشده از سوی سازمان نظام پزشکی کشور، طی کمتر از دو سال گذشته، ۱۱۵۰۰ نفر از کادر درمان ایران اقدام به مهاجرت کرده‌اند. این روند نگران‌کننده می‌تواند به افول جامعه پزشکی کشور منجر شده و تبعات جدی و زیانباری را برای نظام سلامت ایران به همراه داشته باشد./ روزنامه ایران

-

 در سال ۲۰۲۴ بالغ بر ۱۰۴ خبرنگار در سراسر جهان کشته شدند...

بر اساس گزارش فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران  (IFJ) در سال جاری ۱۰۴ خبرنگار و فعال رسانه‌ای در سراسر جهان کشته شده‌اند که بیش از نیمی از آن‌ها در جنگ نوار غزه جان خود را از دست داده‌اند. به گفته این سازمان، در طول سال ۲۰۲۴، ۵۵ خبرنگار فلسطینی در این منطقه کشته شده‌اند.
آنتونی بلانژه، رئیس فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران، به خبرگزاری فرانسه گفت که بسیاری از خبرنگاران در نوار غزه "به عمد هدف قرار گرفته‌اند". او افزود که اگرچه شمار خبرنگاران کشته‌شده در سال جاری نسبت به سال گذشته کمی کاهش یافته، اما سال ۲۰۲۴ همچنان "یکی از بدترین سال‌ها" برای خبرنگاران بوده است. طبق آمار این سازمان، در سال ۲۰۲۳ تعداد ۱۲۹ خبرنگار در جهان کشته شده بودند. پس از خاورمیانه، آسیا دومین منطقه خطرناک جهان برای خبرنگاران به شمار می‌رود. در این قاره، در سال جاری ۲۰ خبرنگار کشته شده‌اند که شامل ۶نفر در پاکستان، ۵نفر در بنگلادش و ۳ نفر در هند می‌شود. در اروپا نیز ۴ خبرنگار در جنگ اوکراین کشته شده‌اند. علاوه بر کشته‌شدگان، فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران گزارش داده که در حال حاضر ۵۲۰ خبرنگار در سراسر جهان زندانی هستند. این آمار در مقایسه با سال گذشته حدود ۱۰۰ نفر افزایش داشته است.
آمار ارائه‌شده توسط این نهاد معمولاً به دلیل روش‌های شمارش متفاوت، بالاتر از آماری است که سازمان گزارشگران بدون مرز (RSF) منتشر می‌کند.

-

 روز جهانی حقوق بشر؛ معرفی فعالان مدنی ایرانی در حبس ، بند و گرامیداشت مبارزه برای آزادی و عدالت...

روز جهانی حقوق بشر، فرصتی برای تأمل درباره وضعیت فعالان مدنی زندانی در ایران است که تنها به جرم دفاع از حقوق بنیادین انسان‌ها در حبس به‌سر می‌برند. خبرگزاری هرانا با انتشار فهرست شماری از این کنشگران، از جامعه جهانی می‌خواهد تا صدای آنان را به گوش جهانیان برساند و خواستار آزادی فوری مدافعان آزادی و عدالت شود. روز جهانی حقوق بشر، که هر ساله در دهم دسامبر (۱۹ آذر)  گرامی داشته می‌شود، فرصتی است برای بازتاب اهمیت حقوق بنیادین انسان‌ها و تعهد جهانی نسبت به حفظ و ارتقای این حقوق. این روز به‌ویژه از سال ۱۹۴۸، زمانی که اعلامیه جهانی حقوق بشر توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب رسید، به نمادی از مبارزه جهانی برای آزادی، برابری، و کرامت انسانی تبدیل شده است. این اعلامیه، که نخستین سند جهانی حقوق بشر به شمار می‌رود، اصولی همچون آزادی بیان، حق دسترسی به محاکمه عادلانه، و منع شکنجه را به عنوان حقوق غیرقابل انکار انسان‌ها تثبیت کرده است.
در ایران، فعالان حقوق بشر و کنشگران مدنی با چالش‌های بزرگی در مسیر دفاع از این اصول مواجه هستند. بسیاری از این افراد به دلیل تلاش‌های خود برای دستیابی به حقوق برابر، آزادی بیان، و عدالت اجتماعی، به زندان افتاده‌اند. آن‌ها نه تنها از حق مشارکت در امور مدنی و اجتماعی محروم می‌شوند، بلکه اغلب با فشارهای جسمی و روانی، محرومیت از حقوق اولیه، و نادیده گرفتن حقوق قانونی خود روبرو هستند. روز جهانی حغقوق بشر برای مردم ایران یادآور اهمیت شناسایی و احترام به حقوق انسان‌ها در جامعه‌ای است که فعالان حقوق بشر با خطرات جدی برای دستیابی به عدالت و آزادی مواجهند. معرفی و انتشار اسامی این کنشگران، نه تنها ادای دین به شجاعت و فداکاری‌های آن‌هاست، بلکه گامی مهم در جهت آگاه‌سازی جامعه جهانی نسبت به وضعیت حقوق بشر در ایران به شمار می‌آید. این اقدام می‌تواند زمینه‌ساز حمایت‌های بین‌المللی بیشتر و تقویت فشار بر مسئولان برای احترام به تعهدات حقوق بشری خود باشد. همچنین، این روز فرصتی است برای تأمل درباره‌ی نقش اعضای جامعه در تحقق اهداف حقوق بشری. افزایش آگاهی، حمایت از کنشگران مدنی و مطالبه پاسخگویی از مقامات، می‌تواند گامی مؤثر در جهت ساختن جامعه‌ای عادلانه و آزادتر باشد. به همین منظور، خبرگزاری هرانا با انتشار گزارشی که در ادامه می آید، شامل اسامی و مشخصات برخی از فعالان حقوق بشر و کنشگران مدنی زندانی در ایران، سعی دارد تا صدای این مدافعان آزادی و عدالت را به گوش جهانیان برساند.

-

 دادگاه تجدیدنظر استان اصفهان با تایید حکم بدوی سیزده زن بهایی، هر کدام را به زندان، جریمه نقدی، محرومیت از حقوق اجتماعی و ممنوعیت خروج از کشور محکوم و با حذف مجازات حبس دو تن دیگر سایر مجازات‌ها را در مورد این دو تایید کرد.



08.12.2024

-

 محکومیت انیسافنائیان، شهروند  بهائی، توسط دادگاه تجدیدنظر استان سمنان به هشت سال حبس تغییر کرد.

 وی پیشتر در مرحله بدوی به ۱۶ سال حبس و دیگر مجازات ها محکوم شده بود.وی از بابت اتهام “تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور” به هفت سال حبس و در خصوص اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به یک سال حبس محکوم شده است.

کانون دفاع از حقوق بشر در ایران 

-

 ارشیا بهین‌آئین، شهروند بهائی بازداشت شد

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، ارشیا بهین‌آئین، شهروند بهائی بازداشت شد.
یک منبع مطلع به هرانا اطلاع داد: روز جمعه ۱۶ آذرماه، ماموران اداره اطلاعات اصفهان این شهروند بهائی را همراه با خشونت در یکی از مراسم های آئین بهائیت در حومه این شهر بازداشت و به زندان دستگرد اصفهان منتقل کردند. این نیروهای امنیتی که مجهز به دوربین و‌ میکروفون بودند، ضمن اعمال ارعاب و خشونت، تلفن های همراه حاضرین در این محل را نیز ضبط کردند.
این منبع مطلع افزود: آقای بهین‌آئین قبل از انتقال از محل بازداشت، توسط ماموران در یک فضای باز به یک میله بسته شده بود.

06.12.2024

-

سازمان حقوق بشر: ۱۴۴ نفر در ماه نوامبر در ایران اعدام شدند

بنا بر گزارش ماهیانه سازمان حقوق بشر ایران، در ماه نوامبر ۲۰۲۴ (آبان-آذر ۱۴۰۳) در ایران دست‌کم ۱۴۴ حکم  اعدام اجرا شد که میانگین بیش از چهار اعدام در روز را نشان می‌دهد. 
این آمار شامل ۱۲ شهروند افغان، ۴ زن، یک شهروند یهودی-ایرانی، و یک فرد دارای معلولیت ذهنی بوده است. همچنین، از مجموع این اعدام‌ها تنها ۶ مورد (۴ درصد) در رسانه‌های رسمی اعلام شده و باقی موارد توسط سازمان حقوق بشر ایران ثبت و تأیید شده‌اند. ماه اکتبر (مهر-آبان) نیز با ۱۶۶ اعدام، بالاترین آمار ماهانه ثبت‌شده توسط سازمان حقوق بشر ایران از سال ۲۰۰۷ میلادی بود. این روند در حالی رخ می‌دهد که توجه جامعه جهانی بیشتر معطوف به تنش‌های منطقه‌ای، به‌ویژه درگیری‌های ایران و اسرائیل و بحران‌های خاورمیانه است. به گفته محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران "جمهوری اسلامی گسترده‌ترین موج اعدام دو دهه اخیر را آغاز کرده و برای توقف این روند نیاز به اقدام فوری جهانی است". در میان اعدام‌شدگان ماه نوامبر،  ۱۳ شهروند بلوچ، ۹ شهروند کرد و ۱۲ شهروند افغان قرار داشتند. همچنین، ۷۲ نفر با اتهامات مربوط به مواد مخدر، ۶۶ نفر با اتهام قتل عمد و ۶ نفر با اتهام تجاوز به عنف اعدام شدند.


اعدام شهروندان افغان در ایران به‌ویژه پس از روی کار آمدن طالبان، افزایش چشمگیری یافته است. از ابتدای سال ۲۰۲۴ (دی ۱۴۰۲) تاکنون، ۶۱ شهروند افغان در ایران اعدام شده‌اند که ۱۲ نفرشان در نوامبر بوده است.


-

 بیش از ۱۴۰ روزنامه‌نگار با انتشار بیانیه‌ای، قانون «#حجاب و عفاف» را «غیرانسانی» و مصداق «نقض گسترده حقوق بنیادین شهروندان» خوانده و مخالفت قاطع خود را با اجرای آن اعلام کردند.

 در این بیانیه تأکید شده است که جامعه دیگر توان تحمل فشار بیشتری را ندارد. در ادامه آمده است که بخش‌های مربوط به «تعیین مجازات‌ها» در این قانون، آشکارا با اصول حقوقی نظیر «تناسب جرم و مجازات، اصل برائت، کرامت انسانی و منع تبعیض» در تضاد است. آنها همچنین این قانون را ناقض #حقوق_زنان و #کودکان دانسته و بر لزوم رعایت اصل ۲۱ قانون اساسی و تعهدات بین‌المللی ایران تأکید کرده‌اند.

-

سه شنبه ۱۳ آذر، مصادف با روز جهانی معلولان، فرصتی است برای جلب توجه به حقوق افراد دارای معلولیت و بررسی چالش‌هایی که این افراد در زندگی روزمره با آن‌ها روبرو هستند. 

در ایران، افراد کم‌توان به دلیل عدم اجرای قوانین حمایتی از جمله ماده ۲۷ قانون حمایت از #حقوق_معلولان که به ارائه تسهیلات شغلی و رفاهی می‌پردازد، با تبعیض‌های گسترده‌ای روبرو هستند. موانع فیزیکی مانند دسترسی نداشتن به ساختمان‌ها، وسایل حمل‌ونقل عمومی و زیرساخت‌های شهری باعث شده استقلال و مشارکت اجتماعی افراد دارای معلولیت به‌شدت محدود شود. نگرش‌های تبعیض‌آمیز در جامعه و عملکرد ضعیف نهادهای دولتی در ارائه خدمات توانبخشی و آموزشی نیز، نقض جدی حقوق افراد دارای معلولیت را نشان می‌دهد. در بسیاری از موارد، این افراد از خدمات اولیه بهداشتی و اجتماعی نیز محروم هستند. روز جهانی معلولان، فرصتی است برای بازاندیشی در مسئولیت‌های اجتماعی و اجرای قوانینی که می‌تواند زندگی هزاران نفر را بهبود بخشد.